dabplus_logo_website

Wat is DAB+ (Digitale Radio)

DAB+ staat voor Digital Audio Broadcasting. DAB+ is de nieuwe internationale standaard voor digitale radio. Door het digitaliseren van de ether voor radio komt er meer zendruimte beschikbaar. Voor de luisteraar betekent meer ruimte een groter zenderaanbod. Dus meer keuze! DAB+ gaat op termijn de FM vervangen.

Sinds juni 2013 waren in Nederland reeds de eerste commerciële radiozenders in DAB+ te beluisteren. Vanaf die datum stijgt het aantal steunzenders gestaag waardoor de dekking en de binnenshuis-ontvangst steeds verder verbetert. Rond 2016/2017 zal de uitbreiding van het zenderpark haar voltooïng hebben bereikt waarmee een ongestoorde ontvangst van alle DAB+ zenders in heel Nederland is gewaarborgd.

Koploper bij de uitrol van het DAB+ zendernetwerk  is o.a. Noorwegen. Het Noorse NRK lanceerde dan ook de eerste DAB-zender ter wereld op 1 juni 1995 (NRK Klassiks).

DAB+ is intussen te ontvangen in o.a. Duitsland, Denemarken, Zwitserland, Italië, Australië en China. In België, Frankrijk, Ierland, Polen en Zweden vinden momenteel pilots plaats.

pinell_go_plus

De voordelen van DAB+

 • Gemak
  Alle DAB-zenders worden automatisch ingelezen. Daarna kunt u eenvoudig zoeken op zendernaam.
 • Meer radiozenders
  Grotere keuze voor de luisteraar.
 • Uitgebreide programma-informatie via RDS (Radio Data System)
 • Grotere dekking
  Door heel Nederland te ontvangen*
 • Digitale geluidskwaliteit
  Kristalhelder geluid zonder ruis.
 • Stabiele ontvangst
  Onderweg geen hinderlijke onderbrekingen*

* Na voltooïng van het zenderpark (2016/2017)

DAB+ dekking en zenders

De DAB+ dekking in Nederland wordt steeds verder uitgebreid. In 2016/2017 zal DAB+ in heel Nederland ongestoorde ontvangst van alle publiek en commerciële radiozenders mogelijk zijn.

DAB+ zorgt voor een groter bereik dan FM. Sommige radiozenders zijn in FM alleen in en rond de grote steden te ontvangen. Ook de commerciële stations hebben nog steeds geen 100% dekking in Nederland. Via DAB+ zijn deze zenders straks voor iedereen bereikbaar.

Met DAB+ kunt u kiezen uit meer radiozenders. Dus meer keuze om te luisteren naar uw favoriete radiozender. Overigens kunt u met een DAB+ radio ook FM-zenders ontvangen.

De volgende zenders zijn reeds in DAB+ te ontvangen in nagenoeg heel Nederland:

De zenders die u al kent via FM/AM

RADIOS

Aanvullend zijn via digitale radio de volgende stations te beluisteren

RADIOS_2

Het zenderaanbod wordt steeds verder uitgebreid.

De nummer 1 DAB+ radio uit Noorwegen
nú in Nederland te koop

DAB+ radio’s

Voor de ontvangst van DAB+ heeft u een DAB+ radio nodig. U herkent een DAB+ radio aan het volgende logo op de verpakking of bij de productomschrijving.

Noorwegen is één van de koplopers als het gaat om DAB+. Ruim 53% van de Noorse bevolking beschikt inmiddels over een DAB+ radio. Het aantal verkochte DAB+ radio’s in dat land bedraagt ruim 1,5 miljoen.

Van de kennis en expertise die opgedaan is in Noorwegen kunt u nu ook in Nederland profiteren. De nummer 1 merken uit Noorwegen, Pinell en Tiny Audio, zijn nu namelijk ook te koop in Nederland.

In 3 stappen genieten van digitaal geluid.
Zo eenvoudig is het.

U herkent het misschien wel, het gedoe met afstemmen van FM-zenders. Dat behoort met een DAB+ radio tot de verleden tijd. Een DAB+ radio zoekt automatisch alle DAB-zenders die beschikbaar zijn. Daarna kunt u de zenders heel gemakkelijk zoeken op naam i.p.v. frequentie.

stap1_installatie

Uit de verpakking & antenne uittrekken.

stap2_installatie

Aansluiten op het stopcontact.

stap3_installatie

Zenders worden automatisch ingelezen en zijn direct op naam beschikbaar. Geen gedoe met afstemmen zoals bij FM.

Overtuigd van een DAB+ Radio?